Bevezetés, messziről indítva


A legutóbbi cikkem jó régen, durván egy éve jelent meg, tőlem megszokott témában, kissé szokatlan stílusban. A tárgyilagos megközelítéstől ugyanis tudatosan törekszem tartózkodni, hiszen statisztikai adatokkal, azok elemzésével, – aktuálisan – a környezetszennyezés okaival, hatásaival és ezek összefüggéseivel szakértők foglalkoznak, és annak, hogy az általuk leírtakat (én is) megismételjem, nem látom értelmét. Számos cikk és blogbejegyzés gyűjti össze rendszeresen a téma szerint releváns és aktuális információkat, szóval én ebből kimaradnék.

A hivatkozott cikk azért képezte mégis kivétel tárgyát, mert a forrásként felhasznált tanulmány összehasonlító módszerével olyannyira döbbenetesen volt képes érzékeltetni a ruhaipar környezeti hatásainak mértékét, hogy magával húzott.

No, de ebből nem lesz rendszer, továbbra is maradok szubjektív és saját példámon, gyakorlati módon, a vizualitást előtérbe helyezve próbálok inspirációt nyújtani neked divat vonalon.

Ami most következik, szintén kapcsolódik a fenntarthatósághoz, lényegében a fenntarthatóság és a divat ötvözetének szösszenetnyi szelete, a környezettudatos(abb) gardróbépítés egy lényeges és érzelmes mozzanata, az értékmegőrzés kiváló példája.

Forrás megjelölés


A férjem családja Zentáról származik, és ugyan már a teljes femili Budapesten él, a szülők a nyártól ősz derekáig visszatérnek a nagyszülői házba. A régi kúria nyirkos szekrényei – pont úgy, ahogy minden egyes régi ház nyirkos szekrénye, – kiváló konzervátorok, évtizedekre képesek érintetlenül hagyni és őrizni emlékeket, makacsul rejtegetni a régmúlt kincseit. Az olyan időkben, amikor virágzik a second hand, mindenki csapatja a vintage-et, a ’90-es évek legkönnyfakasztóbb darabjai pedig túlárazva várják a trendre feszülő vásárlókat, bizony felértékelődnek ezek a bútorba zárt, feledésbe merült esszenciák.

Beavatkozás


Kellemes nyárdélután, nulla zajszennyezés.
Ebéd utáni szieszta.
Zenta.

Innen riadva, már bele az esti sütögetés előkészületeibe.
„Fiús dolog.
Te meg nem azért jöttél, hogy lefogyjál végülis.”

Sorsomra hagyva keveredek bele.
Indul a kincsvadászat.
Szuper stükkök, amik frankón velem jönnek Bp-re.
Mennyivel izgalmasabb mint a Bármi.
Itt történetek vannak, tudod?
Köszönöm, hogy nekem adtad!

Mutatom, hogy miket választottam, és pár példát arra, miként emeltem be őket a ruhatáramba.

Fekete ceruza


Egy egy szettes, nézőponttal spékelt kitekintéssel kezdtek.

Az alábbi szoknyát két éve örököltem, és már egy korábbi insta posztomban is szerepelt, ezért ha követsz, ez a tartalom már ismerősnek tűnhet.

„Számomra a fenntartható gardrób-építés alappillérei a kitartás és az önfegyelem.
Kitartás azért, mert ez a projekt hosszú távra szól.
Önfegyelem pedig azért, mert a késztetésnek, hogy leárazott és sajnos sokszor nagyon trendi cuccokat halmozzunk kritika nélkül, csak így lehet ellenállni.

Sokszor hivatkozunk kifogásként a pénzre.
Pedig tudatosnak lenni nem pénzkérdés.
Éppúgy, ahogy a stílus sem pénzfüggő.

A szett, amiben a témához igazodva pörrenek:
a szoknya második generációs, a férjem anyukája vásárolta még a kétezres évek elején, most pedig nekem ajándékozta;
a pulóver (egyébként kapucnis, csak ez a képen nem kivehető) second hand;
összérték 4 kiló.

Szerintem vállalható!”

Hongkongi selyem

Ez az imádnivaló selyem egyenesen Hongkongból érkezett a szerb (anno jugoszláv) kisvárosba az olimpia évében, 1988-ban. A férjem édesapja maga választotta és reptette hazáig, ajándéknak szánta. A blúz konkrétan a férjem nagymamájának készült, és nem más készítette, mint – a családnak hozzávetőlegesen 50 éven keresztül varró – Bözsike néni. 34 év és megannyi emlék! Hogyan is tudnám nem becsben tartani?

Három szettbe építve, három különböző élethelyzetben viselve mutatom az árut.

Kék kötött

A pulóvert a férjem anyukájának kötötte a nagymama, még a ’90-es évek derekán. Hát van ennél szebb árukapcsolás?

Ismét három szett, három hangulat, íme.

Arra bíztatlak tehát, hogy tedd meg azt az apró gesztust, hogy amikor nyikordul az a bizonyos szekrényajtó, ott teremsz és ráveted magad a lehetőségre. Ki tudja, talán igazi kincsre lelsz!

Amennyiben bizonytalan van a választásod kapcsán, és/vagy segítségre van szükségesed abban, hogy új darabjaidat miként építsd be a ruhatáradba, csak kattints ide.

Gyere játszani!

Ha szeretnél játszani és nyerni, tedd a következőt:

1.Kövess be instagramon.

2.Vedd elő egy örökölt kincsedet és fotózd le azt, hogy miként viseled.

3.A szettedről készült képet küld el nekem az „örökség” szóval együtt egy insta üzenetben.

Amit nyerhetsz, az egy 30 perces online stílustanácsadás velem. Kattints ide és tudj meg többet arról, hogy milyen lehetőség vár így rád.

A játék folyamatosan zajlik, ezért ne ijesszen el, ha esetleg nem a megjelenésekor olvasod ezt a cikket! Ha szívesen játszanál, küldj képet nyugodtan! Minden hónapban egy nyertest választok a résztvevők közül, akit erről közvetlenül értesítek.

    Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről, tippekről? Íratkozz fel hírlevelemre!