Mindennapjaink állandó, hangsúlyos és szégyenletes topikja az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt kártékony hatásának ténye és az az elleni küzdelem sürgető szükségszerűsége.
Jellemzően mégis elfordítjuk a fejünket és elhitetünk magunkkal egy bagatellizált valóságot, amelyben a természetes környezet összeomlása csak távoli fikció, az egyén felelőssége pedig elhanyagolható.
Csak úgy felrázásképpen néhány emlékeztető adat arról, hogy a mohó keresletet (igen, ezek mi vagyunk) kielégítő divatipar (és ezalatt nem csak a fast fashion cégek, de bizony a nagy divatházak is értendőek) mit produkál a környezetünkkel.

A divatipar felelős az emberiség karbon kibocsátásának 10%-áért. Ez az adat simán veri, szóval meghaladja a nemzetközi légiközlekedés és tengeri hajózás károsanyag kibocsátásának együttes mértékét.
Emellett az előállítás során felhasznált elképzelhetetlen mennyiségű víz miatt az iparág a Föld édesvíz-készletének 2. legnagyobb fogyasztója.
Mindezt azért, hogy a túlfogyasztásnak hála, a legyártott textíliák több, mint 85%-a landoljon a szeméttelepeken évente. Ez a mennyiség elegendő lenne Sydney kikötőjének megtöltéséhez ÉVENTE.
Adott típusú textilek mosása révén évente 500.000 tonna mikroszálat juttatunk az óceánok vizeibe. Úgy képzeld el, hogy ez mennyiségre 50 billió műanyag palacknak megfelelő szennyeződést jelent.
Ezektől az adatoktól én azért felszisszentem.

Na, megyek is, gyorsan veszek 3 szoknyát és 8 pulóvert, mert inni és levegőt venni már úgysincs kedvem.