Hatalmas a szabadság! Lehet óriási vagy apró, kerek vagy szögletes, pilóta vagy macska, egyszínű, színátmenetes vagy tükrös. Ez a formai- és színbéli sokszínűség kiválóan erősíti a napszemüveg kiegészítő pozícióját.
Bármit, azaz BÁRMIT választhatsz, nem nyúlsz félre!

Két szempont van csupán, amire figyelemmel kell lenned, amikor napszemüveget vásárolsz. Ez a megfelelő minőség és az egyéni adottságok.

Védelem


A napszemüveg elsődleges funkciója a szem védelme, ezért annak minősége a legfontosabb kritérium. Arra a tényre tekintettel, hogy az UV sugárzás káros hatásai nem azonnal jelentkeznek, és a károsodás lassan, fájdalommentesen jelenik meg (rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon rosszindulatú elváltozásokat és hályogot okozhat), érdemes minden esetben figyelemmel lenni arra a pár szempontra, ami által mindez a nagyon rosszul hangzó következmény elkerülhető.

(Zárójelben, de nem utolsó sorban jegyzem meg: egy jó napszemüveggel a képen prezentált hunyorgás is elkerülhető, ami a szem körüli ráncok jóbarátja.)

Szempontok, amikre figyelni kell

Forma


És persze az sem mindegy, kinek mi áll jól?
E tekintetben a döntő tényező az arcforma.

Az ovális arcformára a legkönnyebb szemüveget találni, mivel illik hozzá a szögletes, a kerek és az ovális forma is.

A kerek arcformához a legjobban a szögletes, vékony szemüvegkeretek illenek, amelyek optikailag hosszítják a fejformát.

A hosszúkás archoz leginkább a kerek és az ovális formák illeszkednek a legjobban, főleg annak nagyobb, karakteresebb változatai, mert optikailag rövidítik az arcot.

A szögletes archoz szintén a kerek és az ovális forma passzol, mert lágyítja az arc vonásait.

A háromszögletű arc számára a közepes méretű, ovális, vagy enyhén szögletes keretek ajánlottak.

A szív alakú archoz a macskaszem alakú szemüveg és a kerek is jól áll. Fontos, hogy ne legyen túlságosan nagy a kereted.

Legyen egy, de az tökéletes


Én napszemüvegek terén a „legyen egy, de az tökéletes” elvet követem.
Jó dolog a változatosság és izgalmas lehetőségeket rejt, ha több szemüveg közül választhatjuk ki azt, ami az aktuális outfithez a legjobban passzol, azonban ismerjük be: igazán jó minőségű napszemüvegekből többdarabos kollekciót összegyűjteni egy kisebb vagyont jelent.

Olcsóbb és egyszerűbb megoldás EGY olyan szemüveget választani, ami egész évben és alapvetően minden alkalomra viselhető. Én jelenleg a képen látható szemüveget viselem télen, nyáron.

Megvallom, hogy nekem több olyan napszemüvegem van, amiket nagyjából csak érdekességként tartok, illetve nagyon ritkán – főleg gyenge napfényben – viselem őket. Nem is képviselnek nagy értéket, jellemzően pár ezer forintos szemüvegekről van szó.

Világoskék színe miatt érzékenyek a szemeim, ezért nekem kifejezetten fontos a védelem. Mániákusan szeretem a barna lencsét. Ez a lencse adja a legtisztább képet, a legnagyobb kontrasztot, és bármely fényviszonyban teszi a dolgát. Szóval én azt mondom, ez a nyerő választás.

Néhány praktikus tanács szemüvegvásárláshoz


Mindenkinek azt javaslom, hogy optikákban vásároljon. Ennek az az előnye, hogy egyrészt nem kétséges az eredetiség, másrészt a garancia érvényesítése sem lehet probléma.
Én sosem online válogatok. Van egy szolid görbület az orrnyergemen, szóval hiába vagyok tisztában azzal, milyen keret passzol az arcformámhoz, nekem muszáj próbálnom.
Amennyiben az online vásárlás híve vagy megteheted, hogy berendelsz többet és visszaküldöd azokat, amelyek mégsem állnak jól. A visszáru feltételeknek azért minden egyes online store esetében nézz utána.

Ezen a ponton azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy az online vásárlás már magában is, de a termékek visszaküldözgetésének a trendje is világ szinten jelentős környezetkárosító hatással bír, ezért javaslom, inkább személyesen vásárolj, vagy csak olyan terméket rendelj be, amiről biztosan tudod, hogy az a neked megfelelő.

Végül íme a képgaléria, ami megmutatja, hogy elég egy is! 🙂