A mom jeans a 90-es évek legnagyobb visszatérője: a 2010-es évek elején furakodott vissza az élmezőnybe, és a mai napig trendvezető ruhadarabnak számít.

Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy – , szemben a trendekkel – csak a nők kis százaléka, és inkább a fiatalabb korosztály szimpatizál vele, a többség csak távolról, felvont szemöldökkel figyeli a jelenséget. Ezen alapvetően nem is lehet csodálkozni, hiszen a mom jeans a 2000-es évek elején úgy ment ki a divatból, hogy közben nevetség tárgyává is vált. Ebből az időszakból származik a mom jeans gúnynév is, ami arra utalt, hogy akkorra már kizárólag az amerikai kisgyermekes háziasszonyok viselték, sutba dobva minden nőies eleganciát.

Nem segítenek az elfogadásban a klasszikus M.J. ismertetőjegyek sem, így a köldököt takaró, magasított derék és a nagyméretű hátsó zsebek, a bő csípőszabás és a répa szár sem. A farmer jellegzetes szabása a popsit nagyítja, és a hasi részre is rádob pár kilót, ezért az alma alakú hölgyeknek azt javaslom, óvakodjanak!
Az igen vékony, fiús testalkat viseli a legjobban, mivel ebben az esetben a farmer optimalizál(hat)ja a vizuális élményt.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a nadrág önmagában bumfordi, alakformáló képessége 0, amorfáló képessége ezzel szemben 10/10.

Mindezek ellenére nekem személyes kedvencem, és számomra a mai napig a must-have darabok közé tartozik.
Ennek egyik oka, hogy a 90-es évek divatjának visszatérésével életemben először tapasztalom meg tudatosan a trendek körforgását. Tini voltam a Beverly Hills 90210 magyarországi megjelenése idején, tehát amikor a szóban forgó farmer még igencsak népszerű volt, ezért a mom jeans számomra egyenlő a nosztalgiával.

Az elköteleződésem másik oka a kényelem. A normcore irányzatnak hála, a skinny csípőfarmerek csillaga leáldozott, és ellepte a piacot a dad jeans, a boyfriend-, a trapéz nadrág és a mom jeans. Általánosságban hódít teret a magasított derék, ami nagy mértékben ritkít egy kollektív röhögési faktort, de azért ha páratlan szerencsével járunk, olykor-olykor még elővillan a régről ismert bugyivonal és/vagy még an(n)ál is több.

Konkrét előnye, hogy a magas derékvonal miatt szabadon viselhetek crop topot anélkül, hogy az egész hasamat megmutatnám,  illetve – bár ezt értékelni lehet már korfüggő, – védi a derekamat a hidegtől. A bő csípőszabás miatt pedig önmagában amorf, ezért kiválóan takarja a vasárnapi ebédet…egy bizonyos pontig!

Összességében tehát a mom jeans nehezen kezelhető ruhadarabnak számít, ezért azok számára, akik ennek ellenére kitartanak a viselése mellett, inspiráció gyanánt összeállítottam pár saját szettet rövid magyarázattal fűszerezve.

Alap, hogy betűrve! A derék és csípő által szegélyezett területen a nadrág szabása miatt már eleve sok az anyag, ezért ennél a farmertípusnál sose rétegelj!

A póló & dorkó kombó a lehető legklasszikabb választás, de ettől még nem kell, hogy unalmas legyen. Pár apró részlettől egészen kifinomult lehet ez a megjelenés is. A pólóm flamingó-mintás, melynek színei visszaköszönnek a cipőmön. A fülbevalóm szintén flamingó. Ez a szín- és mintakombináció  szerintem bájos, jól ellensúlyozza a farmer darabos szabását és szürke színét.

Öv mindenek felett!

Amennyiben övvel viseled, alakíthatsz a nadrág adottságain, így formázva magadnak hangsúlyosabb derékvonalat.

Ha már kötött, akkor vékony! A vastag pulóver mom jeans-szel párosítva zömök sziluettet eredményez, ne erőltessük!

Ez a szett már nőiesebb, csinosabb, mégis kényelmes. A pulóver frontja teljesen egyszerű, visszafogott, izgalmas csavar benne azonban a viszonylag mély hátkivágás. A szürke pulóver és nadrág egységét színes kiegészítőkkel törtem meg. Az idei év egyik trendszíne a neon. Keveseknek áll jól, viszonylag nehéz kombinálni, kiegészítőként azonban stabilan megállja a helyét. Szürkével párosítva kellemes a szemnek.

A színes, virágos, helyes orrú balerina eleganciát kölcsönöz az összeállításnak.

Amennyiben business, toldd túl annyira, hogy senkinek eszébe se jusson, hogy farmerben vagy!

A szürke, fekete, barna hagyományos, már-már unalmas triója mindenképpen tekintélyt parancsoló, amire jól ráerősít a blézer prém gallérja is. Olyannyira klasszikus, hogy még az áttetsző fekete felsőrész sem rontja le az összhatást, és a magas sarokkal kombinálva nőies és – merjük felvállalni – szexi is.

Crop top IGEN!

M.J. az áttetsző csipke felsővel igazi kimenős cucc. A kedvencem!