Ezt az anyagot azért készítettem el, hogy teljesebb képet kapj arról, mit jelent a gyakorlatban nálam a teljes körű stílustanácsadás. Itt most részletesen nyomon követheted a teljes folyamatot és annak eredményeit egyaránt. A hangsúly a tartós változáson van, amit a tőlem kapott alapokkal önállóan is képes leszel tovább építeni és fenntartani.

Ez a cikk szól elhatározásról, egoharcról, megkönnyebbülésről és újrakezdésről. Na és persze arról, hogy nem csak a töltött káposzta jó felmelegítve, avagy hogyan esett Janka ismét divatszerelembe, velem!

Janka volt az első olyan ügyfelem, aki teljes körű tanácsadáson vett részt nálam. Lassacskán 3 éve lesz, hogy együtt „dolgoztunk”. Az azóta eltelt idő gyönyörűen igazolja azt, amiben hiszek: az egymásra való kölcsönös odafigyelés és az őszinteségen alapuló közös munka az, ami képes elindítani a változást és borítékolja a hosszú távú sikert.

Innen indultunk…

2017. május

Az elhatározás megszületése


Régóta olyan ruhákat hordok, őrizgetek, amelyeket már nem szeretek, és amik közül nem kevés tizenéve a tulajdonomban van. Terveztem már egy alapos szelektálást, de húztam-halasztottam, mindig csak egy kis részétől váltam meg, jellemzően azoktól, amiket kifejezetten utáltam. Magyarul a szándék, vagy inkább vágy már régóta megvolt, de tettek szintjén semmi. Ez mára nyomasztó érzéssé vált és örökös vívódás az, hogy mit vegyek fel. Az eredmény pedig sosem párosult jó érzéssel.

Fogalmam sincs, hogy a közös munka mivel jár, de örülök a lehetőségnek, mert egyrészt nyitott vagyok arra, hogy engem hogyan változtatnál meg, másrészt pedig ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy a szándékból tett váljék, és végre történjen valami a ruhatárammal, és ezáltal velem is. Amúgy is az újrakezdés éve van nálam minden szempontból, éppen ideje volt a saját megújításomnak is.

Mindenkinél más. Valaki könnyen vág bele, valaki hetekig, akár évekig érlelgeti, míg meghozza a döntést. Vannak, akinek nem is él a fejében a lehetőség, és más javaslatára vagy gesztusa révén keverednek bele. Sokszor egy sorsfordító esemény, a kíváncsiság, esetleg a fejlődni vágyás az indíték, de olyan is akad, aki érzi, hogy változtatni kell, de egyedül nem képes eldönteni, mit és/vagy hogyan.

Beszéljük meg


Az első érdekesség az volt számomra, amikor beszélgettünk. Olyan kérdéseket kaptam, amelyekre nem tudtam kapásból válaszolni, nem is gondoltam arra, hogy pl. kérdés lehet az, hogy miért vörös a hajam. Ezeken el kellett gondolkodni, le kellett írni őket, így saját magam számára is választ adtam olyan kérdésekre, amelyek fontosak, ha változtatni akarok. Hozzátettek az önismerethez.

Ahhoz, hogy a vágyott külső és az egyéni adottságok összhangja megszülethessen, feltétlenül szükséges megismernem téged. Ehhez első körben egy kérdőívet kapsz tőlem, ami célzott kérdéseket tartalmaz arra vonatkozóan, milyen az önképed, mik a céljaid, a vágyaid, az öltözködési és vásárlási szokásaid, és mik azok a korlátok, amik nem engednek továbblépni, korlátoznak a kiteljesedésben, az önkifejezésben.

Amennyiben szükséges, a kérdőív elemzését követően és arra alapozva beszélgetünk is minderről. Ezt a lépést teljes mértékben az egyéni igények alakítják. Sokan alapvetően nem szeretitek a kérdőíveket, ilyen esetben eleve egyszerűbb, kényelmesebb és hatékonyabb is egy beszélgetés. Van, aki ugyan kitölti a kérdőívet, de sok kérdés marad benne az abban foglaltakkal kapcsolatban, ilyenkor sem maradhat el a személyes konzultáció. És persze előfordul az is, hogy nincs szükség külön beszélgetésre, mert minden egyértelmű és konkrét.

A kérdőív és az adott témában első alkalommal lefolytatott beszélgetés alapján Janka alapvetően elégedett volt a ruhatárával, és úgy érezte, hogy öltözködése megfelelő, néhány kiegészítő darab (kabát, táska) beszerzésén túl azon változtatni nem volt szándéka: öltözködését a hangulatának megfelelően kiválasztott szettek alapján lazának, egyedinek, kellően nőiesnek, személyiségével adekvátnak tartotta.

Alapozás


A színtípus és a testalkat meghatározása adja meg azt az alapot, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a jövőben ruhaválasztás során a legideálisabb darab mellett dönts.

Ennek részleteiről bővebben itt olvashatsz.

Tisztogatás


Szörnyű volt látni az óriási ruhakupacot, majdnem mindent kidobtunk, viszont ilyen tudatosan az életben nem gondoltam át azt, hogy mi-miért van a szekrényemben, és soha ennyire nem akartam még megválni ruháktól, mint akkor. Rájöttem, hogy tényleg nem szeretem a ruháimat, azért vannak ott, hogy legyen mit felhúzni. Érzésre a vezetett meditációhoz tudom hasonlítani. Nagyon jó volt benne a tudatosítás. Ami bennem megérett, azt Te kimondtad, eldöntötted, nekem csak egyet kellett értenem.

Ennek folyományaként több zsák ruhát és cipőt dobtam ki még aznap, a következő hetekben pedig még vagy 5x landoltak ruhadarabok a kukában, amiket azért félretettem első körben, de aztán beláttam, hogy nem, nem kell az sem, meg az sem, meg amaz sem.

A gardróbrendezéssel jön az első átütő, kézzel fogható eredmény. Mire idáig jutunk, már Te is szakértő szemmel vizsgálod a ruhatáradat.

A kérdőív, több irányított beszélgetés, a személyes stílus és az öltözködési szokások, illetve a gardróbrendezés során szerzett tapasztalatok számomra arra mutattak rá, hogy Janka személyiségét nem tükrözi az öltözködése és nem használja ki a remek adottságait sem. Én Jankában egy határozott, jó gondolkodású embert ismertem meg, aki büszke a nőiségére, szenvedélyes, és törekszik akként megélni az életét, ahogy számára az a legmegfelelőbb.

Annak köszönhetően azonban, hogy évek óta egy adott forrásból öltözködött, beszűkült a ruhatára és öltözködése nem felelt meg az általa – személyisége szerint – megformált érett, csinos, vagány nőhöz illő megjelenésnek.

Koncepció kidolgozása és az újjáépítés


A koncepció tökéletes. Minden szett nagyon jól össze van rakva. Bizonyos formációkat szoknom kell, mert bátortalan vagyok hozzá még, de nincs olyan darab, amire azt tudom mondani, hogy jézusisten, mindegyik jól néz ki tetőtől talpig. Nagyon elégedett vagyok. Egy új élmény volt saját magamat az új ruhákban látni. Először idegennek éreztem magamon őket, de valamiért mégis szépnek.

Janka esetében, a gardróbrendezés során a ruhatár 98%-át kiszórtuk, ezért annak újjáépítésekor egymással kombinálható darabok összeválogatása volt a cél úgy, hogy azokat ötletes kiegészítők variálásával minden alkalomra viselni lehessen.

A stílus szempontjából a cél a letisztultság volt, amibe izgalmat az érdekesebb anyagokból, és egyedibb szabással elkészített ruhadarabok csempésznek.

Szem előtt tartottam még az egyes darabok kiválasztásánál, hogy azok – a Janka által megfogalmazottaknak megfelelően – kényelmes, kellemes viseletek legyenek, hogy Janka átérezze, hogy szuper szép és nőies ruhákban is érezheti magát könnyednek.

Vakuvillogás


A fotózás fárasztó volt, de jól éreztem magam.

Az utolsó és legboldogítóbb lépés a megújult külső fotózása. A változás fényképes dokumentálása nagyon hasznos, mert így kapsz objektív képet a bekövetkezett változásokról. (A tükörben – bármennyire meglepő, de – az önmagunkról alkotott kép szubjektív marad, a fotón azonban kívülállóként szemléljük a képmásunkat.)

1 hónappal később…


2017. június

Egy hónap alatt beszereztem egy kisebb ruhatárat, amiből azóta is gazdálkodom, és imádom őket, nagyon könnyű öltözködni, nincs a „mithúzzakfel” őrlődés, a darabok illenek egymáshoz, mindet szívesen hordom, egy öröm. Vásárlás során jó érzés volt átélni azt, hogy változott a szemléletem. Totál más ruhákat vettem észre, mint azelőtt, a kedvenc „mindentmegtudnékvenni” turkálómról kiderült, hogy ja nem, 5 ruhadarab kiválasztása után egyetlen egyet vettem meg.

Elkezdtem nem ugyanolyan színű kiegészítőket hordani, valahogy beépült az agyamba, hogy attól, hogy fekete póló van rajtam, nem kell feketének lennie a fülbevalómnak is. Ilyet azelőtt nemigen csináltam, de most már elég jól megy.

Olyan nadrágokat hordok, amik eszembe nem jutottak volna azelőtt, és olyan felsőket, illetve ezek olyan kombinációit, amik elképzelhetetlenek voltak számomra. És hát élvezem. Csinosabb is vagyok sokkal, jól érzem magam ezekben a darabokban.

Az egész folyamat egy elmenyitás a számomra, egy iránymutatás a gondolkodásmód megreformálására. A sok új információból azokat építettem be, amik az előzetes elképzeléseimhez hozzáilleszthetők, és amik nem, azokra szerintem nem is emlékszem, nem tudnám visszamondani.

Minden embernek tudok ajánlani egy ilyen átalakítást, mert sok minden jóságot be lehet általa építeni a kis tudatunkba, és utána már úgyis más lesz a hozzáállás, más lesz a vásárlás, a kiállás, az önbizalom. Biztos, hogy előnyére változik az ember, és jobb esetben ez pozitívan hat a belső tulajdonságaira is.

2019. október


A teljes stílustanácsadás óta eltelt 2,5 év. Mostanra jól látható, hogy azon túl, hogy a közös munka során elsajátított alapok beépültek Janka öltözködésébe, saját stílusának és ízlésvilágának megfelelően alakította ki ruhatárát és formálta át megjelenését.